Els safareigs

Els safareigs eren espais públics i alhora de relació entre les dones del poble, on es comentava tot. Es tractava d’una activitat molt habitual en aquella època, quan l'aigua no era un element normal a les cases.

Els antics safareigs de Vilaverd estaven a la vora del riu Francolí i eren alimentats per la font del riu. Després s’instal·laren al costat de l'església, on encara existeixen avui dia, i l'antic safareig quedà per rentar la roba dels malalts fins que els últims aiguats de l'any 1994 se l'emportà.

Actualment, els safareigs estan totalment remodelats, gràcies a una obra que va consistir a canviar l’antiga teulada de fibrociment i les antigues bigues, per una coberta de fusta acabada en teula, també es rebaixaren les dues parets dels accessos per tal de millorar la visibilitat des de tots els angles, i guanyar il·luminació, i es rebaixà la paret de la zona dels estenedors, per poder admirar la vista de les muntanyes del coll de Lilla i el riu Francolí.

A totes les parets es va treure el ciment antic per tal de deixar unes formidables parets de pedra, degudament sanejades i rejuntades. També es renovà tot el paviment, que a causa del pas del temps estava en mal estat i s’instal·là un sistema nou d’il·luminació i una electrovàlvula per poder disminuir el consum d’aigua. I, per finalitzar, els antics estenedors es reubicaren, quedant així un espai lliure que s’equipà amb dos bancs i un fanal.

Safareig de Vilaverd

Menu

Menú principal